Corona heeft veel kapot gemaakt, maar ons ook een en ander gebracht. Zo wonen en werken wij sinds begin april in St. Ulrich, in het wonderschone Val Gardena. Hoewel slechts voor 3 maanden is het toch een bijzondere periode. Niet alleen omdat we tijd genoeg hebben om veel mooie wandelingen te maken, maar ook omdat het iedere dag weer een genot is om de frisse berglucht te ruiken en de besneeuwde toppen om ons heen te zien. Want er is veel sneeuw gevallen deze winter en ook de afgelopen dagen hebben we weer in de sneeuw gelopen.

Nu is het werken en wandelen soms lastig te combineren. Zo ben ik vorige week om 03:30 uur opgestaan en om 4 uur omhoog gaan lopen de Ausser Raschötz op. Om de zonsopkomst te fotograferen. Dan moet je dus nog behoorlijk doorlopen, want om 5 uur is het eigenlijk al licht en dan ben je zeker nog niet op de top. Maar ja, uiteindelijk is het een ontzettend mooie wandeling, heb je toch nog mooie foto’s gemaakt, ben je spoorzoekend door het bos teruggelopen, zit je om 8 uur aan het ontbijt en ben je om 08:30 achter de laptop aan het werk. En… om 15 uur val je als een blok in slaap op de bank. Op zaterdag mag het dan iets rustiger aan. Samen met Annette en Flo (onze hond van 10 maanden) met de lift omhoog en dan lekker een wandelingetje van 1-2 uur maken. Zo had ik het me inderdaad voorgesteld!

Dat ik graag in de bergen ben, weten ondertussen veel mensen. Zo organiseer ik al een aantal jaren huttentochten voor vrienden en familie. En zou ik dat graag nog vaker willen doen en misschien ook wel wat professioneler. Ik heb me begin 2019 dan ook ingeschreven voor de opleiding tot (berg)wandelgids in Zuid Tirol. En te horen gekregen dat deze opleiding ieder paar jaar georganiseerd wordt en dat ik op de wachtlijst zou komen. Tsja, dan verwacht je daar niet zoveel meer van. Weer zo’n rare Nederlander… Maar 2 weken nadat wij in St. Ulrich aankwamen, ontving ik bericht dat er vanaf juni een nieuwe (Duitstalige) opleiding start. Met plek voor 20 deelnemers. En of ik maar binnen 4 dagen een motivatie wilde schrijven en een overzicht wilde sturen met 15 tochten (met ieder meer dan 1.200 hoogtemeters) die je in de laatste 5 jaar hebt gemaakt.

Begin mei kreeg ik te horen dat ik ben toegelaten en ondertussen heb ik het eerste blok van 3 dagen achter de rug. 16 Südtiroler, 1 Deutscher und 1 Holländer. Tolle Sache! De opleiding bestaat uit 8 blokken en loopt tot eind oktober. Met een praktijk- en theorie-examen in november. En daarna mag je je als wandelgids inschrijven bij de Landesberufskammer der Südtiroler Berg- und Skiführer. Dus het komende half jaar ‘moet’ ik iedere maand voor 3-4 dagen terug naar Italië.

Ik ben dolenthousiast, het is toch een beetje een jongensdroom die uitkomt. En ik ga jullie de komende maanden zeker op de hoogte houden van de vorderingen. Wordt vervolgd!